fbpx

Disney’s Hollywood Studio’s, van werkende filmstudio naar modern pretpark

20 november 2020

Disney opent in 1989 Disney MGM Studios: een pretpark met een dubbele functie. Er werd gezocht naar een manier om betaalbaar een pretpark te bouwen dat multifunctioneel was. Het bestuur van Disney kwam daarom met het idee van een werkende filmstudio. Ondertussen kennen we dit park als het moderne Hollywood Studio’s.

De tegenhanger van Hollywood

Het begin van Disney Hollywood Studio’s lijkt op veel manieren een kopie van Universal Studios. De studio’s van Universal waren werkende filmstudio’s die opengesteld werden voor het publiek. Disney pakte het anders aan. Een pretpark in het teken van ‘film’ met werkende studio’s. Als tegenhanger voor de filmstudio’s in Hollywood waar vooral de ‘pretpark bezoeker’ kon kijken hoe het filmproces werkte.

Bij de opening van het park waren er weinig attracties. Het park bestond voornamelijk uit shows en bezoekers kregen een kijkje in de wereld van het maken van films zoals bijvoorbeeld de ‘Backlot Tour’ als kopie van wat Universal aanbood in haar studio’s. Het enige probleem; niemand wilde in Florida films maken.

Lege studio’s

Al snel kwam Disney er achter dat er geen interesse was vanuit filmproducenten. Alles zat al gevestigd in Hollywood, de andere kant van Amerika. Van tekstschrijvers en regisseurs tot productieafdelingen en acteurs, iedereen die iets betekende in de filmwereld woonde en woont nog steeds in Hollywood. Filmproducenten zagen geen meerwaarde in het huren van filmstudio’s aan de andere kant van het land wat een enorme arbeidsintensieve en kostbare operatie zou worden. 

Zelfs bij de Disney filmstudio afdeling was er weinig enthousiasme. In de levensloop van de ‘studio’s’ zijn er slechts drie films van Disney hier opgenomen. 

Omschakeling naar fulltime pretpark

Al snel werd duidelijk dat er iets moest veranderen. De basis was goed, de straten en gevels ademde het gevoel van het oude Hollywood. Ook was er genoeg ‘intellectual property’ van Disney waar attracties op gebaseerd konden worden. 

Tegenwoordig is Disney’s Hollywood Studios opgedeeld in schitterende themagebieden. Je komt binnen en loopt over Hollywood Boulevard (de Main Street USA van Disney’s Hollywood Studios) waar je je waant in het Hollywood van de jaren 20.

Toy Story Land

Één van de laatste en meest bijzondere uitbreidingen is Toy Story Land. Alle aankleding is op schaal en je waant je er een pop in een grote speelgoedkist. Je vindt er beroemde attracties zoals Toy Story Mania en Slinky Dog Dash. Dit gebied heeft vaak lange wachtrijen, maar is meer dan de moeite waard om te bezoeken.

Star Wars: Galaxy’s Edge

Wat heb ik hier lang naar uit gekeken. Van kinds af aan ben ik een liefhebber van de Star Wars films. Een aantal jaar geleden kocht Bob Iger, de CEO van Disney, namens Disney het hele bedrijf achter de Star Wars films. Disney kreeg in één keer toegang tot al het intellectuele eigendom van de Star Wars franchise. Al snel na de overname kwam de aankondiging van ‘Star Wars Land’. Ondertussen staan in zowel Disneyland California als Walt Disney World deze schitterende gebieden en is een derde (kleinere) in aanbouw in Disneyland Parijs. 

Galaxy’s Edge weet zich te onderscheiden van bijna elk themagebied in pretparken waar ook ter wereld. Alleen de Harry Potter gebieden van Universal hebben naar mijn mening een zelfde kwaliteit. 

Je loopt rond op de planeet Batoo en ziet overal karakters uit de films rondlopen. Zelfs de flesjes cola die je koopt op straat zijn opnieuw ontworpen in Star Wars stijl. De attracties zijn hypermodern en van ongekende kwaliteit. Vlieg zelf in het meest beroemde ruimteschip in Millenium Falcon: Smugglers Run. Of wordt gevangengenomen en ontsnap in Star Wars: Rise of the Resistance. 

Ook als je geen Star Wars liefhebber bent zal je de onderdompeling in de wereld van Star Wars waarderen en misschien zal het je zelfs betoveren. 

Galaxy’s Edge is ook de moeite waard om gewoon door heen te lopen en te kijken naar de details. Koop een Droid (een robot die je zelf kan samenstellen) of een (peperdure) custom Lightsaber. 

Hollywood Studio’s heeft zoveel te bieden in zowel sfeer als attracties. Ik heb het nog niet eens gehad over de beroemde ‘Rock & Roller Coaster’ en ‘Tower of Terror’. 

Dit park lijkt in eerste instantie misschien niet het meest aantrekkelijke park als je niet houdt van Toy Story en Star Wars maar schijn bedriegt. Hollywood Studio’s is een volwaardig park waar je schitterende attracties en shows kunt bezoeken.

Marc’s Travel Orlando tip: Met enige regelmaat zijn de Citizens of Hollywood te zien. Straat theater met een Disney tintje. Zeker de moeite waard maar pas wel op, publiek kan betrokken worden in de acts.

DELEN

bekijk het aanbod